Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

το Ιράν προειδοποιεί για σκευωρίες για να βυθιστεί η περιοχή σε εμφυλίους πολέμους


ο Χαμενεΐ προειδοποιεί για ξένες σκευωρίες για να βυθιστούν οι χώρες  της περιοχής σε εμφυλίους πολέμους. σημαντική αύξηση της υποστήριξης της Σαουδαραβίας στην τρομοκρατία στην Αίγυπτο και το Ιράκ.

Christof Lehmann (nsnbc)
 - ο επικεφαλής του κράτους του Ιράν  και ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, Αγιατολάχ Σεγίντ Αλί Χαμενεΐ , ζήτησε από Αιγύπτιους και τους Ιρακινούς να είναι σε επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των ξένων εγχειρημάτων να δημιουργήσουν εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους.

κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια των προσευχών για το Eid al-Fitr, στο τέλος του ιερού μήνα των Μουσουλμάνων, του Ραμαζανιού, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας για την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή. αναφερόμενος στην αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων των τελευταίων μηνών στο Ιράκ, ο Χαμενεΐ καταδίκασε τις επιθέσεις και τόνισε, ότι διεξάγονται για να υπονομεύσουν  τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Ιράκ.

ο Χαμενεΐ έθεσε το θέμα της τεταμένης κατάστασης στην Αίγυπτο και τόνισε, ότι τα προβλήματα στη χώρα της Βόρειας Αφρικής θα πρέπει να επιλυθούν με τον αιγυπτιακό λαό. ο Χαμενεΐ κάλεσε όλες τις πολιτικές και θρησκευτικές ομάδες στην Αίγυπτο να επαγρυπνούν για τις  πλεκτάνες οι οποίες στήνονται από τις ξένες δυνάμεις, και οι οποίες αποσκοπούν στην βύθιση της χώρας σε εμφύλιο πόλεμο.

 ο Χαμενεΐ, επίσης, έθιξε το θέμα των συνομιλιών μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, και κατήγγειλε τις συνομιλίες, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν στόχο την υπονόμευση της Παλαιστινιακής αντίστασης. οι συνομιλίες έχουν επικριθεί έντονα από τις προοδευτικές παλαιστινιακές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένου του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το PFLP, το οποίο προειδοποιεί ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε ένα "Όσλο2".

ο Χαμενεΐ επανέλαβε και τόνισε, ότι υπάρχουν προσπάθειες για να βυθίσουν πολλές από τις χώρες της περιοχής σε έναν εμφύλιο πόλεμο, αν και ο Χαμενεΐ έπαψε κατά κάποιο τρόπο να δείχνει με το δάχτυλο άμεσα, για παράδειγμα, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

αύξηση της βίας στο Ιράκ μετά το άνοιγμα του Σαουδικού δρόμου λαθρεμπορίου.

η αύξηση της πολιτικής και θρησκευτικής υποκινούμενης βία στο Ιράκ συμπίπτει με την επαναλειτουργία της Σαουδαραβικής  διαδρομής λαθρεμπορίου προς στο Ιράκ, η οποία αρχίζει στο Ανμπάρ την επαρχία της Σαουδικής Αραβίας.

η διαδρομή του λαθρεμπορίου, η οποία στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια και τη διείσδυση των Σαουδο-υποστηριζόμενων ανταρτών στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ, άρχισε να επαναλειτουργεί το 2012. παρόλο που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των Σαουδο-υποστηριζόμενων ταξιαρχιών της Αλ Κάιντα στη Συρία, η Σαουδική Αραβία το 2012 άρχισε να αυξάνει την υποστήριξη των ταξιαρχιών της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού του Ιράκ Νούρι al-Μαλάκι.

τον Δεκέμβριο του 2012 ένας ανώτερος Ιρακινός νομοθέτης εξέδωσε μια προειδοποίηση κατά των σκευωριών από την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία κατά του Ιράκ, καλώντας τους ιρακινούς πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση. νωρίτερα το 2012, πρωθυπουργός του Ιράκ, αλ-Μαλάκι, προειδοποίησε ότι η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ προσπαθούν να πραγματοποιήσουν μία Ιράκ-στυλ πλεκτάνη κατά της Συρίας, καθώς και ότι το Ιράκ βρίσκεται στο στόχαστρο πάρα πολύ. σε μια συνέντευξη στο Λιβανέζικο δορυφορικό δίκτυο al-Mayyadeen το 2012, ο πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλάκι, δήλωσε:
"Το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία που αναμειγνύονται για να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Συρίας κάνουν τώρα την ίδια ανάμιξη για την ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος. ο στόχος τους είναι ανατροπή της ιρακινής κυβέρνησης. ο στόχος τους είναι η ανατροπή του ιρακινού συστήματος διακυβέρνησης και όχι δική μου ανατροπή. "

τον Ιούλιο του 2013, η nsnbc  international δημοσίευσε μια ανάλυση υπό τον τίτλο “Scramble for Foreign Influence over Egypt, Between Gulf – Iran – USA/EU, IMF and BRICS” , η οποία αναφέρει λεπτομερώς τη διεθνή ώθηση για επιρροή στην Αίγυπτο. η ανάλυση υποστηρίζει και επιβεβαιώνει, ότι το Κατάρ έχει εμπλακεί στη δημιουργία και την επιδείνωση της πολιτικής και θρησκευτικής βίας στην Αίγυπτο μετά την απομάκρυνση του πρώην Αιγύπτιου προέδρου Mohammed Morsi.

επίσης ευθυγραμισμένα με το Κατάρ στοιχεία που ανήκουν στο παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς έχουν εμπλακεί, και το πιθανότερο είναι να συνεχίσουν να εμπλέκονται στην επιδείνωση της βίας στην Αίγυπτο. στις 8 Ιουλίου 2013, η συμμετοχή τους παρακίνησε τον ανώτερο  νομοθέτη της Χαμάς Yahia Mousa να προειδοποιήσει τη Χαμάς κατά της συμμετοχής της στις εγχώριες αιγυπτιακές υποθέσεις, λέγοντας ότι η Χαμάς θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου.

η προειδοποίηση και έκκληση για επαγρύπνηση του Ιρανού επικεφαλής του κράτους, Αγιατολάχ Χαμενεΐ στην Eid al-Fitr έγινε με φόντο μια περιοχή, στην οποία η πλειοψηφία των χωρών εμπλέκονται σε συγκρούσεις, που κυμαίνονται από την εγχώρια πολιτική βία πάνω σε πόλεμο χαμηλής έντασης έως σε μη συμβατικές πολεμικές επιχειρήσεις.

οι χώρες αυτές είναι η Τουρκία, που συμμετέχει στην υπονόμευση της Συρίας, η Συρία, η οποία είναι σε εμπόλεμη κατάσταση από το 2011, ο Λίβανος, στον οποίο ο πόλεμος στη Συρία έχει διαχυθεί, το Ισραήλ, το οποίο παρέχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη προς τους εξεγερθέντες με στόχο τη Συρία, την Ιορδανία, όπου οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύουν αντάρτες που δραστηριοποιούνται στη Συρία, το Ιράκ, το οποίο όλο και περισσότερο στο στόχαστρο των Σαουδο-υποστηριζόμενων ταξιαρχιών της αλ Κάιντα , η Αίγυπτος, η οποία βιώνει εσωτερική διαμάχη με τη συμμετοχή των ξένων παραγόντων, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται σε κάθε μία από τις διαμάχες στις παραπάνω χώρες. άλλες χώρες με σύγκρουση ή συχνή βία στην περιοχή είναι το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Ινδία, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και η Μιανμάρ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου