Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Vandana Shiva


την αποκάλεσαν "βασίλισσα της αντιπαγκοσμιοποίησης". η ίδια δεν τον αποδέχεται τον χαρακτηρισμό λέγοντας ότι στην δημοκρατία δεν έχουν θέση οι βασίλισσες.
γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1952. Ινδή, Ινδουίστρια, πυρηνική φυσικός στο πανεπιστήμιο του Οντάριο του Καναδά, έκανε διατριβή με θέμα: "κρυμμένες μεταβλητές και ατοπικότητα στην θεωρία των κβάντα". μετά από 20 χρόνια στον Καναδά, αφήνοντας την έδρα της στο πανεπιστήμιο, αποφάσισε να γυρίσει στην Ινδία για να βοηθήσει τους συμπατριώτες της που βάλονταν από της παγκοσμιοποίηση. μονοπώλιο στους σπόρους, αρπαγή του νερού των χωριών, συνθήκες εξαθλίωσης των φτωχών αγροτών.
το 2004 κατάφερε να κλείσει εργοστάσιο της Κόκα-Κόλα γιατί άρπαζε όλο το νερό της περοχής και δεν περίσσευε για τους αγρότες. έσπασε το μονοπώλιο σπόρων της Μονσάντο. κατήργησε δικαιώματα που είχαν δοθεί στις πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής-διακίνησης σπόρων καθώς και διαχείρησης του νερού με αποτέλεσμα να βοηθήσει στην ανάπτυξη οικοκινημάτων στην Ινδία.
οικοφεμινίστρια, προώθησε τις γυναίκες ώστε να έχουν κυρίαρχο ρόλο στην γεωργία.
χαρακτηριστικά είπε: "μέσω της παγκοσμιοποίησης μετατοπίζονται τα κέντρα λήψης αποφάσεων και από δημοκρατικά όργανα μεταβάλλονται σε αντιδημοκρατικούς θεσμούς όπως η WTO , η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. στην Ευρώπη ο εκβιασμός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ιδιωτικοποίηση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, όπως η ύδρευση, τα δίκτυα κοινής ωφέλειας ή η φιλελευθεροποίηση των αγορών, δημιουργεί έντονους κοινωνικούς κλυδωνισμούς και προς το παρόν έχει μπλοκαριστεί αυτή η πρωτοβουλία του. πρόσφατα οι G8, που είναι και η καρδιά των αποφάσεων του WTO, έδειξαν ότι δεν μπορούν να καταλήξουν σε κοινή απόφαση που να 'σιδερώνει' τις αντιδράσεις των χωρών με τα συμφέροντα τους: τα συμφέροντα των ισχυρών του πλανήτη. ξέρω ότι δεν πρόκειται ποτέ να καταλήξουν, απλά θα προσποιηθούν κάτι τέτοιο για να μην χάσουν την πρωτοκαθεδρία στη συνείδηση τους και στα μάτια του κόσμου". "μόλις αφήσουμε τους νόμους της παγκοσμιοποιημένης αγοράς να ρυθμίζουν και το νερό, οι πισίνες των πλουσίων θα αποκτήσουν μεγαλύτερη προτεραιότητα από το πόσιμο νερό των φτωχών". "θέλουμε το ρύζι μας για την επιβίωσή μας και όχι για τα σούπερ-μάρκετ των πολυεθνικών". και το εξής: "ο σπόρος για τον γεωργό δεν είναι απλώς πηγή μελλοντικής σοδειάς και τροφής, είναι η αποθήκη του πολιτισμού και της ιστορίας του" εμπνευσμένες ρήσεις από μια γυναίκα πηγή έμπνευσης για όλες τις γυναίκες.
είναι πάμπολα τα διεθνή βραβεία που έχει λάβει από διάφορα κέντρα. έχει εκδόσει βιβλία, έχει δώσει συνεντεύξεις σ' όλον τον κόσμο, έχει συμμετάσχει σε ντοκυμαντέρ και έχει μια ανεξάντλητη δράση για ενημέρωση και εκπαίδευση.
αλλά το πιο αξιοθαύμαστο είναι ότι με τέτοια δράση και με τόσες απειλές και διώξεις εναντίον της είναι ακόμα ζωντανή. πολύ ζωντανή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου