Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

120 χώρες στην 16η σύνοδο του ΝΑΜ, του Κινήματος των Αδεσμεύτων


από 26 ως 31 Αυγούστου, πραγματοποιείται στην Τεχεράνη η σύνοδος του Non-Alighed Movement ή επί το ελληνικώτερον του Κινήματος των Αδεσμεύτων. συμμετέχουν 120 χώρες του λεγόμενου αναπτυσσόμενου κόσμου. τυπικά είναι μια ένωση των οικονομικά μη προνομιούχων κρατών ενάντια στην ηγεμονία των "αναπτυγμένων".

σύμφωνα με το Reuters, έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης έχουν τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση τα βομβαρδισμένα οχήματα των Ιρανών επιστημόνων που δολοφονήθηκαν από τις εχθρικές μυστικές υπηρεσίες.

το κίνημα ιδρύθηκε το 1961 στο Βελιγράδι από τον ηγέτη της τότε Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, στρατάρχη Josip Broz Tito που είναι και ο "πνευματικός πατέρας" του κινήματος, τον πρώτο πρωθυπουργό της Ινδίας Jawaharlal Nehru, τον δεύτερο πρόεδρο της Αιγύπτου Gamal Abdel Nasser και τον πρώτο πρόεδρο της Ινδονησίας Sukarno. στην ψυχροπολεμική εκείνη εποχή οι χώρες δεν ανήκαν ούτε στο Ανατολικό Μπλοκ ούτε στο Δυτικό.

στην ομιλία του στην Αβάνα το 1979, ο Φιδέλ Κάστρο ανέφερε ότι ο σκοπός του οργανισμού αυτού είναι να διασφαλίσει "την εθνική ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα των αδεσμεύτων κρατών" στον "αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αποικιοκρατία, νέο-αποικιοκρατία, ρατσισμό, και όλων των μορφών της ξένης επιθετικότητας, κατοχής, κυριάρχησης, παρεμβολών ή ηγεμονίας καθώς και κατά των μεγάλων δυνάμεων και πολιτικών των μπλοκ".

οι χώρες του Κινήματος των Αδεσμεύτων αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα των μελών των Ηνωμένων Εθνών και συμπεριλαμβάνουν το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού.

ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ali Akbar Salehi, δήλωσε στα εγκαίνια, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών του Κινήματος των Αδεσμεύτων (NAM) επιδιώκουν την ενότητα και τη συνοχή μεταξύ των κρατών μελών της οργάνωσης.

ο κορυφαίος Ιρανός διπλωμάτης σημείωσε επίσης ότι το Κίνημα των Αδεσμεύτων (NAM) στην Τεχεράνη διεξάγεται σε μια εποχή που οι άνθρωποι της περιοχής και του κόσμου ζουν σε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου