Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Φιλόσοφος καλλιεργητής


Εχθές βράδυ ένοιωσα την μαγεία που κάποιοι άνθρωποι μεταδίδουν με την σοφία τους, το πάθος τους, το λαμπερό τους βλέμμα. Πήγα στην διάλεξη του Παναγιώτη Μανίκη, δημιουργό του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας, που βρίσκεται στο Κλησοχώρι Εδέσσης. Ο Παναγιώτης είναι μαθητής του μακαρίτη Masanobu Fukuoka, Ιάπωνα γεωπόνου που επινόησε την μέθοδο σποράς ανακατεμένης ποικιλίας σπόρων με άργιλο ή κοκκινόχωμα ή ζεόλιθο ανάλογα με την εποχή, το χώμα, την κλίση του εδάφους, την διαθεσιμότητα υλικών.
Από το 1993 σπέρνει παρέα με εθελοντές άγονες και καμμένες εκτάσεις, στην λίμνη Βεγορίτιδα, στο Ποικίλο Όρος, Ανθούσα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, καθώς και σε τεράστιες εκτάσεις στην Ινδία. Για την εφαρμογή της μεθόδου ενδιαφέρονται κυρίως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η μέθοδος είναι σκανδαλωδώς φθηνή καθώς κοστίζει 10 ευρώ το στρέμμα, μετά την σπορά δεν χρειάζεται ούτε πότισμα, ούτε βοτάνισμα, ούτε ψέκασμα, ούτε λίπανση. Τα φυτά συνυπάρχουν αρμονικά. Μόνο να κρατηθούν μακριά οι κτηνοτρόφοι με τα ζωα τους ώσπου να αναπτυχθούν τα φυτά.
Στις 4 Οκτωβρίου θα γίνει σπορά στην Κερατέα με πρωτοβουλία του Δήμου. Στις 9 το πρωί οι εθελοντές θα συγκεντρωθούν στο Δημοτικό Πάρκινγκ επί της Λεωφόρου Λαυρίου και μετά θα πάνε για σπορά. Πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση για τους ψηφοφόρους.
Εγώ αφού ψηφίσω από τα άγρια χαράματα θα παρουσιαστώ εκεί. Ευχηθήτε μου καλή σπορά.
Ευχαριστώ την καλή μου φίλη Τοξότισσα Βικυ Χρυσού για τα φώτα που μου έδωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου