Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ι τσινγκ


Στα κινέζικα σημαίνει "βιβλίο των αλλαγών". Ένας αρχαίος θρύλος λέει πως ο πρώτος Κινέζος αυτοκράτορας Φου Σι είναι ο εμπνευστής του. Μάλιστα ότι οραματίστηκε μετά από διαλογισμό ημερών, τα οκτώ τρίγραμμα τα οποία συμβολίζουν τον ουρανό, τη γη, το νερό, τη φωτιά, το βουνό, τη λίμνη, τον κεραυνό, τον άνεμο. Τα τρίγραμμα αποτελούνται από συνεχείς και διακεκομμένες γραμμές. Είναι τα τρίγραμμα στην σημερινή σημαία της Κορέας. Οι συνεχείς γραμμές είναι το στοιχείο γιανγκ και οι διακεκομμένες το γιν. Αυτές οι γραμμές καθώς και τα τρίγραμμα αποτέλεσαν μία από τις αρχαιότερες μαντικές-συμβουλευτικές τέχνες καθώς υπολογίζεται ότι ο Φου Σι έζησε το 5000 π.Χ.
Το ι τσινγκ πήρε την μορφή των εξαγώνων, η οποία μας είναι γνωστή σήμερα, το 1500 π.Χ., από τον βασιλιά Γουέν στη διάρκεια της επταετούς φυλάκισης του από τον αυτοκράτορα Τσου Σιν. Έτσι τα οκτώ τρίγραμμα συνδιαζόμενα μεταξύ τους (8*8) δημιουργούν 64 εξάγωνα.
Η ερμηνεία του κάθε εξαγράμμου εδόθη από τον γιο του Γουέν, Ταν. Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι δημιουργίας εξαγράμμων. Η μία απαιτεί 50 κλαδιά μυριόφυλλου (αχίλλεας), άλλη 16 βώλους 4 χρωμάτων, αλλά η πιό δημοφιλής είναι αυτή με τα 3 νομίσματα.
Ο Καρλ Γιουνγκ μελετώντας τον ανατολίτικο αποκρυφισμό και διατυπώνοντας τον νόμο της συγχρονικότητας, του συλλογικού ασυνείδητου, των αρχετύπων και των συμβολισμών, υπήρξε υποστηρικτής του ι τσινγκ.
Από τα βιβλία που κυκλοφορούν βρήκα το "ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ Ι ΤΣΙΝΓΚ" του Stephen Karcher, από τις εκδόσεις ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ, ως το πλέον εύχρηστο. Για όσους το συμβουλευτούν...καλές προβλέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου